Virtual Reality in trainingen

Het aanbod in digitale trainingen groeit snel. In ons aanbod Social Learning zijn inmiddels meer dan 60 trainingen opgenomen. Daar worden nu Virtual realitytrainingen aan toegevoegd. Dat er steeds meer vraag naar digitale trainingen komt valt te verklaren omdat het behalve aanzienlijk goedkoper ook goede resultaten oplevert.

Virtual Reality kortweg VR is betrekkelijk nieuw op de digitale markt. De jongeren kennen het ongetwijfeld van de Wargames maar VR kan ook worden gebruikt voor serieuze toepassingen zoals training. Maar nog even wat is VR ook alweer? Virtual Reality is een virtuele of gesimuleerde werkelijkheid die je met een VR bril kunt ervaren. Dankzij de 3D effecten en volledige 360 graden beelden, geeft het je een gevoel dat je werkelijk middenin de actie zit. Een 3D-film is een eenvoudige vorm van Virtual Reality. Door de driedimensionale objecten lijkt het alsof je deel uitmaakt van de wereld van de film. Zodra je je blik van het scherm afwendt, houdt de schijnwerkelijkheid echter op en zie je de echte werkelijkheid weer. Het beeld beweegt niet mee met je hoofd en met je ogen. Een complete VR-ervaring vindt 360 graden om je heen plaats.

 

Eén van de eerste VR trainingen in Nederland zijn ontwikkeld voor de gezondheidszorg. Chirurgen leren een operatie uitvoeren met VR. In het echte leven kunnen fouten fataal zijn, in een virtuele omgeving zijn fouten toegestaan en leren de chirurgen hoe ze problemen kunnen voorkomen in echte noodsituaties. De medische professionals worden nauwlettend gevolgd door specialisten om de chirurg praktisch advies te geven over hoe hij zijn persoonlijke vaardigheden en vaardigheden kan verbeteren.


De stap naar de bouwplaats is snel gemaakt. De werkomgevingen op de bouwplaats kan zeer levensbedreigend zijn als de medewerkers zich niet bewust zijn van alle gevaren die hen omringen. Leren 'on the job' soms geen optie als er bijvoorbeeld geen hoogwerker beschikbaar is. Met een VR-training kan de werkomgeving zeer gedetailleerd nagemaakt worden. De werknemers kunnen in deze nagebootste werkplek alle mogelijke handelingen ervaren. Een voorbeeld is de VR-hoogwerker training die is ontwikkeld door Serious Labs. De medewerker ziet door de VR-bril niet alleen de gesimuleerde omgeving maar ervaart ook de bewegingen van de hoogwerker in de simulator.

De simulator is inclusief een compacte lesomgeving opgesteld in een bus.

Er zijn meer dan 30 verschillende trainingssituaties voor de knikarmhoogwerkers op ruwterrein en elektrische schaarhoogwerkers. Dit is een mooi alternatief op de traditionele trainingen.


 De VR-ervaring valt als voorbeeld uitstekend te combineren met de Social Learning SPOC Hoogwerker. Vraag naar de mogelijkheden.n.